Check-Up uygulamaları, cinsiyete, yaşa göre değişir ve hekim tarafından kişinin risk faktörleri göz önüne alınarak planlanır. Orta yaş grubundaki kadınlar için meme ve rahim taramaları yapılması önemlidir.
Türkiye’de kadınlarda en sık görülen hastalıkların yüzde 40’ı dolaşım sistemi, yüzde 20’si tümör, yüzde 12’si solunum sistemi, yüzde 5’i de endokrin ve metabolizma-obezite kaynaklıdır. Kadın check up uygulamalarında kardiyoloji ile kadın doğum muayene ve tetkikleri, meme radyolojik tetkikleri ve laboratuvar testleriyle erken tanı araştırması yapılır. Düzenli tarama sayesinde kadınlarda meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve tiroid sorunlarının erken tanısının konulması mümkündür.
Kadınlarda yaş ilerlediğinde kansere daha yatkın olunabiliyor. Bu anlamda riskli olan meme ve rahim organları en ufak hormon dengesizliğinden etkilenebiliyor. Kadınlarda en sık görülen türler olan rahim ağzı kanseri ve meme kanserine karşı önlem almak için check-up programları uygulanmalıdır.
Kadınlar için her yıl düzenli muayene yaptırmak ve check-up programlarına dahil olmak erken teşhis için önemlidir.
Check-up programlarında etkili sonuç için sağlık merkezi doğru seçilmelidir. Sağlık merkezinde görevli doktorların uzmanlık düzeyleri, merkezin testler için yeterli donanıma sahip olması ve hasta yoğunluğu gibi etmenler testlerin uygulanma ve sonuçlanma sürelerinde etkili olur. Herhangi bir yoğunluk ve aksaklık yaşanmadığı takdirde kısa sürede testler sonuçlandırılacaktır.