Check Up Önemi

Check Up Önemi

Herhangi bir sağlık şikâyeti olmayan kişilerin genetik yatkınlıklardan, yaşam tarzlarından ve alışkanlıklarından ötürü risk faktörleri artabilir. Check Up yaptırmanın önemi bu durumda devreye girer. Kişinin risk faktörlerini belirlemek ve hastalıkları henüz oluşmadan, gelişmeden tespit edip önleyebilmek için her birey düzenli aralıklarla rutin sağlık taramalarından geçmelidir. Check Up sayesinde ilerleyip hastalığa dönüşme olasılığı bulunan bütün riskler tespit edilir ve önlem alınır. Çoğu hastalık için erken teşhis ve tedavi yaşam kalitesini ve yaşam süresini arttırmanın en önemli yoludur. Hatta pek çok hastalığın tedavisi için erken teşhis tek kurtuluş yoludur.

Neden Check Up?

- Check Up sayesinde kişinin kanser riski veya ani ölüm riski varsa bu durum %95’e kadar varan başarı yüzdesi ile tespit edilebilir. Bu da erkenden tedbir alıp, tedaviye zamanında başlama şansı sunar.
- Özellikle kilo ve beslenme konularında sorun yaşayan bireyler sağlık durumları hakkında detaylı bilgi alarak yaşam kalitelerini arttıracak yolları öğrenebilirler.
- Şeker, kolesterol, diş hastalıkları, görme ve işitme problemleri, yüksek tansiyon, kan hastalıkları, cilt kanserleri, osteoporoz, damar anevrizmaları ve genetik riskler dahil olmak üzere derinlemesine tarama yapılmış olur. Bu sayede alınacak önlemler hem yaşam kalitenizi arttırır hem de geleceğe daha güvenle ilerlemenize yardımcı olur.
- Check Up uygulamasının ardından doktorunuzla birlikte alacağınız önlemler pek çok hastalığın riskini en aza indirir ve tedavi için bilinçli bir yol izlemenize katkı sağlar.

Görünürde hiçbir sağlık problemi olmayan bireylerde gizli kalmış ve ilerleyen evrelerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek sorunların tespit edilmesi ve önleyici tedbirlerin alması ancak Check Up’la mümkündür. Çağdaş tıp, hastalıkları henüz ortaya çıkmadan evvel gerekli önlemleri almayı hedefler. Bu yüzden her bilinçli insan belirli periyotlar dahilinde rutin sağlık kontrollerinden geçmelidir. Periyotların aralıkları kişinin genel sağlık durumu ve yaşına göre belirlenmelidir.

6 aylık aralıklarla uygulanan Check Up, rahim ağzı kanseri, prostat kanseri, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri gibi hastalıkların erken teşhisinde büyük avantaj sağlar.

Çağımızın en mühim hastalıkları arasında yer alan hipertansiyon, koroner arter hastalıkları ve kanser gibi vakalarda kişinin yaşam kalitesini, yaşam süresini arttırmanın en önemli yolu Check Up kontrolleridir.

Özellikle hiçbir semptom göstermeden, belirti vermeden ve hastada hiçbir şikâyete yol açmadan sinsi bir şekilde gelişen hastalıkları tespit etmenin tek yolu bu taramalardır. Diyabet, kolesterol, hipertansiyon gibi böbrek, beyin, kalp benzeri yaşamsal organlara zarar veren hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde Check Up kontrollerine ihtiyaç duyarız. Kişinin önemsiz gördüğü ufak bir belirtinin bile çok büyük sağlık sorunlarının habercisi olabileceği unutulmamalıdır.

Check Up'a Gelirken

Check Up taramasına gelmeden evvel, yapılacak olan test ve tetkiklerden en doğru sonuçların alınabilmesi için belirli noktalara dikkat etmek gerekir. Bunları sıralamamız gerekirse:

- Check up taramasına aç karnına gelinmesi ve önceki gece saat 12 itibariyle kişinin bir şey yiyip içmemesi gerekir.
- Sigara, kahve ve çay gibi ürünler tüketilmemelidir.
- Su tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Check Up’tan üç gün önce alkollü içecekler bırakılmalıdır.
- Sabah saatlerinde aç karnına aldığınız ilaçları o gün için almamanız gerekir.
- Gün için egzersiz yapmamalı ve takı takmamalısınız. Efor testi de uygulanacağı için rahat kıyafetlerle gelmelisiniz.
- Kadınlar için Check Up taraması regl döneminde olmamalı, böyle bir durumda bilgi verilerek randevu günü değiştirilmeli.
- Eğer gebelik durumundaysanız veya gebelikten şüphelendiğiniz bir dönemdeyseniz doktorunuza bilgi vermelisiniz.
- Daha önceden yaptırdığınız tetkikler varsa onların sonuçlarını da Check Up’a gelirken getirmelisiniz.

Check Up Öncesi İlaç Kullanımı

Check Up öncesinde kişinin düzenli olarak kullandığı ilaçlardan bazılarını kullanmaması gerekebilir. Test ve tetkiklerin doğru sonuç verebilmesi için mineral ve vitamin takviyeler, demir ilaçları, besin destekleri Check Up’tan üç gün önce bırakılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçların bazı testlerde 5 gün önce doktor kontrolünde bırakılması gerekebilir. Buna karşın şeker hastalığı, kalp hastalıkları, romatizma veya hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıkların sürekli kullanılan ilaçlarının kesilmesi gerekmez. Yalnızca sabah dozlarının Check Up sonrasında alınması yeterli olacaktır.

Check UP Nasıl Yapılır?

Check Up uygulamasında kişinin ve ailesinin tıbbi öyküsü dinlenir, yaşadığı hastalıklar, geçmişte gördüğü ya da görmekte olduğu tedaviler hakkında bilgi alınır. Ardından derinlemesine ve detaylı bir muayeneden geçirilir. Muayene esnasında hastanın kan basıncı, nabzı ve solunum değerleri kontrol edilir. Buna ek olarak hastanın nörolojik, kardiyolojik ve diğer spesifik muayeneleri gerçekleştirilir. Cinsiyet faktörüne bağlı olarak kadınlarda meme kontrolü, erkeklerde ise prostat kontrolü gibi muayeneler check up kapsamına dahil edilir. Kan testleri, idrar testleri, kalp atım sayısı, tansiyon, vücut ısısı, solunum sayısı, gibi veriler de işlenir. Elde edilen veriler kayıt altına alınarak kişinin gelecek süreçteki sağlık durumu detaylı şekilde takip edilir.

Check Up Ne Kadar Sürer?

Check Up kapsamında yer alan detaylı fiziki muayene, kan testleri, görüntüleme tetkikleri tamamlandıktan sonra sonuçların beklenmesine geçilir. Sonuçların gelmesi ile birlikte doktorunuz değerlendirmesini yapar, sizi bilgilendirir ve süreç tamamlanmış olur. Çoğu zaman aynı gün içerisinde tamamlanan Check Up işlemleri, istenilen testlerin sayısına göre uzayabilir. İstenilen laboratuvar testleri ve radyolojik tetkiklerin sonuçlarının bazıları birkaç saat içerisinde hazır olurken bazıları zaman alabilir.

Bize Ulaşın

Doktorlarımız

Blog

 Sizi Arayalım